Progress!

Discussion about my Wifi Radio project at http://mightyohm.com/wifiradio/ or my WL-520gU talk at NOTACON.
jeroen94704
Posts: 109
Joined: Sat Feb 13, 2010 4:27 am
Location: Eindhoven, the Netherlands

Progress!

Postby jeroen94704 » Thu Feb 18, 2010 12:03 pm

Finally. After some trouble getting stuff working with the latest stable OpenWRT release (8.09.2) and frustrating wait to get a DOA USB sound-dongle replaced, I am now, as I'm typing this, listening to the first sounds from my Asus WL-500G Deluxe-based MPD-box.

I'm so stoked I had to share this :).

Jeroen

ilinux
Posts: 55
Joined: Mon Jul 06, 2009 2:36 am

Re: Progress!

Postby ilinux » Thu Feb 18, 2010 12:42 pm

You could use a readymade firmware...

cj6666
Posts: 24
Joined: Fri Apr 24, 2009 8:01 am

Re: Progress!

Postby cj6666 » Thu Feb 18, 2010 12:44 pm

Congradulation on your new toy :lol:

jeroen94704
Posts: 109
Joined: Sat Feb 13, 2010 4:27 am
Location: Eindhoven, the Netherlands

Re: Progress!

Postby jeroen94704 » Fri Feb 19, 2010 2:13 am

ilinux wrote:You could use a readymade firmware...


C'mon, where's the fun in _that_ ;)

Jeroen

ilinux
Posts: 55
Joined: Mon Jul 06, 2009 2:36 am

Re: Progress!

Postby ilinux » Fri Feb 19, 2010 2:32 am

Global warming ;)

User avatar
mightyohm
Site Admin
Posts: 1000
Joined: Fri Apr 03, 2009 10:29 pm
Location: Seattle, WA
Contact:

Re: Progress!

Postby mightyohm » Fri Feb 19, 2010 7:02 pm

Congrats!

jeroen94704
Posts: 109
Joined: Sat Feb 13, 2010 4:27 am
Location: Eindhoven, the Netherlands

Re: Progress!

Postby jeroen94704 » Mon Feb 22, 2010 3:45 am

Thanks. I'm loving the setup. I don't have a display attached to the router, but am using an old wifi-capable iPaq PDA I had lying around to control my mpd box.

Works like a charm, although the UI is a little slow and not optimized for non-stylus use.

Jeroen

erickphilips
Posts: 14
Joined: Thu Jul 14, 2011 12:07 pm

Re: Progress!

Postby erickphilips » Tue Aug 23, 2011 9:51 am

OK I know that this is a bit cheeky but is there any way that you could post us a 'how to' guide on your personal setup.
I've just got myself a wl-500g premium router and was wanting to start having some fun.
I've run into problems when trying to use the firmware from this website and was wondering if you could enlighten me on how you managed it.
I also still have my old wl-500g (non premium version) that you helped me to sort out however this one just doesn't seem manly enough for the task, Keeps giving me 10 seconds of sound followed by 1 second of silence.
Many thanks in advance

jeroen94704
Posts: 109
Joined: Sat Feb 13, 2010 4:27 am
Location: Eindhoven, the Netherlands

Re: Progress!

Postby jeroen94704 » Wed Aug 24, 2011 6:01 am

That's funny timing. I just did another install, on a WL-500g Premium this time, and realized I lost the personal TODO I made the last time around. So I started writing a new one. Here's what I have so far (Note that my way requires a formatted USB stick):

Code: Select all

Install OpenWrt 10.03 (follow instructions on the OpenWrt website)

opkg install kmod-usb-core
opkg install kmod-usb2
opkg install kmod-usb-storage
opkg install kmod-usb-uhci
opkg install kmod-fs-ext2
opkg install kmod-fs-ext3
opkg install kmod-fs-vfat
opkg install kmod-sound-core
opkg install kmod-usb-audio
opkg install alsa-lib

Prepare a USB stick, making sure it has an ext3 filesystem. Then:

mount -t ext3 /dev/discs/disc0/part1 /usb    # <-- In your case, /dev/discs/disc0/part2 may need to be something different

In the file /etc/opkg.conf, add the line "dest usb /usb"

opkg install -d usb mpd # <-- This also installs a bunch of dependencies, which don't all fit on the on-board flash

export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/usb/usr/lib/:/usb/lib/


Now you should be able to run mpd, after properly configuring mpd.cond.

Hope this helps. Let me know if you get stuck, and I'll try to help you out.

As an aside, I also have the non-premium (deluxe) version of this router, and have not experienced any trouble getting it to play music. Are you feeding it anything special that is giving it a hard time?

Jeroen

erickphilips
Posts: 14
Joined: Thu Jul 14, 2011 12:07 pm

Re: Progress!

Postby erickphilips » Fri Sep 16, 2011 2:40 pm

Ok so it's taken me a while but I've almost done it. I have a USB flash drive formated with ext2(ubuntu 11.04 doesn't give you the option to do ext3...) MPD seemed to install onto the flash drive fine and the router will mount the flash drive on start up. I'm struggling with the final section. Exporting the library.
Many thanks for your help so far.
Last edited by erickphilips on Sun Sep 18, 2011 8:59 am, edited 1 time in total.